CHRONOVARIATIONS
CHRONOVARIATIONS visualisoi ääniaaltojen resonanssia ja päästää kokijan meditatiiviselle matkalle äänen syntysijoille. Ääni-installaatiossa elektromagneettiset värisevät transduusserit muuntavat tilassa olevat helsinkiläiseltä romuttamolta pelastetut teollisuusromumetallit resonoiviksi kaiuttimiksi. Elektroniikkaa laajasti hyödyntävän teoksen jokainen ääni on alunperin peräisin Hartikaisen soittamasta akustisesta tenorisaksofonista. Elektroninen ja akustinen limittyvät katosta roikkuvissa romuissa, kun Hartikaisen installaatiota varten kehittämä algoritmi arpoo, mitä hänen 20-äänisestä sävellyksestään soitetaan ja missä järjestyksessä. Järjestelmän ansiosta installaatiossa voi näin olla jopa 1950 erilaista soivaa lopputulosta hälyisästä suhinasta rytmiseen väreilyyn ja vyöryvistä äänimassoista herkkään melodiikkaan. Kokonaisuus on alati muuntuva, immersiivinen ja pysäyttävä.
CHRONOVARIATIONS -teoksen nimi juontaa ajan käsitteeseen ja muuntumiseen; ajattomuuteen, ajantajun menettämiseen, muistin rapautumiseen ja toisteisuuteen. Teoksen konserttiosuus avaa ja syventää installaation äänimateriaalia ja tarjoaa 17-kanavaisen katarttisen ‘tilaäänikylvyn’.
CHRONOVARIATIONS oli Hartikaisen maisterikonsertti Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan. Hartikainen on saanut tukea teoksen valmistamiseen Taiteen edistämiskeskukselta ja Musiikin edistämissäätiöltä. Hartikainen työskenteli 2022 CHRONOVARIATIONS -teoskokonaisuuden toisen osan parissa Taiteen edistämiskeskuksen kuuden kuukauden työskentelyapurahalla. CHRONOVARIATIONS-albumi äänitettiin binauraalisesti Nousiaisten Pyhän Henrikin kirkossa maaliskuussa 2023 ja julkaistaan myöhemmin vuonna 2023.
”Astonishing wall of sound – – shape-shifting from a rich, warm sound to a rough-edged keening, at times echoing the more soulful side of John Surman or Jan Garbarek (ECM should snap her up while they have a chance).
– – mind-expanding journey”
https://jazzjournal.co.uk/2022/08/22/report-flow-festival-helsinki-2022/

YHTYEET:
Aoide on nelihenkinen yhtye, jossa soivat suomalaiselle kansanmusiikille perinteiset ja modernit instrumentit. Aoiden musiikissa aika sekoittuu, pysähtyy ja joustaa, kun yhtye syventyy ja heittäytyy ikiaikaisen improvisaation lähteille. Soiva lopputulos on vanhaa ja uutta, pehmeää ja kovaa, hurjaa ja tyyntä, paikallaan ja jatkuvassa liikkeessä.
Uushelsinkiläisen Aoiden musiikki syntyy läsnäolevasta ryhmäimprovisaatiosta ja suomalais-ugrilaisista kansanmusiikkiperinteistä. Helmi Levyt julkaisi Aoiden debyyttilevyn syksyllä 2020.
Heli Hartikainen – puhaltimet
Minttu Hellstén – ääni
Essi Hirvonen – kontrabasso
Jenni Venäläinen – kantele
TANSSITEATTERI:
Tanssiteatteri Auraco:
Hartikainen toimii muusikkona ja esiintyjänä Tuntu– (2017), Miksi Mix (2020) ja AINUT (2021-) -tanssiteoksissa. Miksi Mix:iin Hartikainen on tehnyt myös sävellykset ja äänisuunnittelun.
PERFORMANSSITAIDE:
Hartikainen on vuodesta 2018 toiminut tulisaksofonistina Tuliteatteri Tulikansassa ja Maria Baric Companyssa. Hartikainen oli Maria Baric Companyn mukana mm. Helsingin uuden vuoden juhlassa esiintymässä 35 000 ihmiselle Senaatintorilla uutena vuotena 2018. Esitys televisioitiin ja esitettiin suorana lähetyksenä Ylellä.
pic: Sampsa Kares
Peloton -kollektiivi:
Dance Like A MoFo
LEVYTYKSET:

Aoide – I (Helmi Levyt 2020)
Minimalistista, avantgardistista taidefolkia. Aoide hyödyntää musiikissaan perinteistä melodiikkaa tuoden sen improvisaation kautta tähän päivään ja hetkeen.

Sibelius Academy Folk Big Band – Katrilli toisesta elämästä
(Siba Records 2019)
Lähes neljästäkymmenestä huippumuusikosta koostuvan kansansoitinorkesterin säkenöivät sointivärit ja vastustamaton svengi tempaavat mukaansa ja kuljettavat kuulijan perinteisestä kantelepolkasta monikerroksisten äänimaisemien kautta hypnoottiseen rocksamanismiin.

Museum of Impossible Forms – thinking sound
(Impossible Reader 2019)
Kokeellisen vapaan improvisaation radikaali vinyylijulkaisu.

Project Vainiolla Ensemble – Suruvesi (Vainiolla Sounds 2018)
Project Vainiolla Ensemblen Suruvesi-albumi tutkii itkuvirsien ja preparoidun pianon mahdollisuuksia. Albumilla kohtaavat itkuvirsien runollinen kieli ja kaihoisat melodiat, akustiset ja elektroniset soittimet sekä pellolla ja metsässä äänitetyt improvisoidut äänimaisemat.